Lyckas med golvslipning

Golvslipning är processen att ta bort den övre ytan på ett trägolv genom att slipa med slipmaterial. Det görs vanligtvis för att ta bort repor, fläckar eller missfärgningar från golvet, för att förbereda golvet för omlackering eller för att skapa en slät yta för målning. Golvslipning kan vara en svår och tidskrävande uppgift, men det är viktigt att göra det noggrant för att undvika att golvet skadas. Det viktigaste steget är att välja rätt kornstorlek på sandpappret. Om grynet är för grovt kommer det att skada golvet, och om det är för fint kommer det inte att ta bort tillräckligt mycket av den övre ytan. Dessutom finns golvslipmaskiner i olika storlekar och typer, så det är viktigt att välja en som är rätt för jobbet. Trots utmaningarna kan det vara ett utmärkt sätt att få gamla golv att se nya ut igen.

Hur ofta bör du få dina golv slipade och vilka fördelar finns det med att göra det regelbundet?

Många husägare är osäkra på hur ofta de bör få sina golv slipade. Hur ofta golven ska slipas beror på ett antal faktorer, till exempel typen av golv och hur det slits. Som en allmän regel rekommenderas dock att trägolv slipas vart tredje till femte år. Fördelarna med regelbunden schemalagd slipning är bland annat förbättrat utseende, ökad hållbarhet och minskad ansamling av smuts och damm. Det ger också möjlighet att reparera eventuella skador som uppstått med tiden, t.ex. repor och bucklor. Genom att låta golven slipas regelbundet kan du se till att de fortsätter att se bra ut i många år framöver. Det finns firmor specialiserade på detta, jag vände mig till en här i Malmö.

De börjar processen med att först inspektera golvet som ska slipas och kontrollera om det är fuktigt. När golvet har konstaterats vara torrt, börjar de jobba!