Beskärning av buskar och träd

Hej, i dag kommer vi att gå igenom hur man bäst beskär buskar och träd. Det här med beskärning är någonting jag är bra på då jag har en stor trädgård och har ägnat mig mycket åt denna syssla i min underbara trädgård i Uppsala. Det är något som jag verkligen tycker om och det gör att det ser snyggare ut också.

Det finns flera olika typer av beskärning av träd och buskar, så vi kommer att gå igenom några olika alternativ här. Vi kommer också att gå igenom när man ska beskära, hur man ska beskära, varför det är viktigt att göra det regelbundet och vilka verktyg du bör ha om du vill ge dig i kast med denna uppgift själv.

Först måste vi prata om rätt tid på året eller säsong för att beskära dina buskar eller träd. Du vill vänta till efter att växten har blommat men innan den börjar växa igen på våren. Vintern är en bra tid för många växter, men inte alla typer av växter som som ska beskäras under vintern. Du vill också veta om din växt har rankor eller skott, eftersom det kan vara svårare att klippa bort grenen eller stammen från trädet om den har rankor.

Det finns många olika verktyg som du kan använda inom beskärning. En av mina favoriter är en bra vass sekatör, som du säkert har sett i trädgårdsbutiker eller på nätet. Du kan även överväga en elektrisk såg om du gör en stor mängd jobb på en gång, men detta kan vara farligt så var försiktig med dessa! Vissa rekommenderar också att du använder en grensax istället för en sekatör för att ta bort större grenar eftersom de har större hävstångseffekt än handverktyg. Vissa typer av buskar kan dock inte göras för hand, så tänk på det!